Start sectie 1

 organised by

Intro

 

DE WERELDBEKER UCI PARA-CYCLING ROAD

Na een mooie eerste editie in 2017, keren onze helden terug naar Emmen voor de UCI Para-Cycling Road World Cup, deze wereldbekerwedstrijd vindt van 6-8 juli plaats. 

Van 30 juni tot en met 2 juli 2017 vond de wereldbeker wielrennen voor atleten met een handicap, het zogenaamde ‘Para-Cycling’, plaats in Emmen. Er verschenen meer dan 300 internationale wielrenners aan de start. Bekijk de highlight show! De UCI Para-Cycling Road World Cup Emmen is één van de drie wereldbekerwedstrijden die in 2018 wordt gereden.

Het wegwielrennen voor para-cyclers bestaat uit de volgende vier divisies:
  • C - Cyclist: reguliere fiets met kleine aanpassingen
  • H - Handbike
  • B - Blind: tandem
  • T - Tricycle: driewieler fiets
De totale competitie bestaat uit vier soorten van beperkingen: blinden en slechtzienden, hersenverlamming (cerebral palsy), locomotorische handicaps en rolstoelfietsers. Zij racen in divisies die afhankelijk zijn van het soort fiets waarop zij rijden. Elke divisie wordt onderverdeeld in vijf klassen; de juiste klasse wordt bepaald door de functionele capaciteit van de rijder, vastgesteld met een medisch onderzoek, de zogenoemde classificatie.

 

Nieuws

Nieuws

Aftrap breedtesportprogramma Para-Cycling World Cup bij Harm Wiegman jeugdsportdag 24-5-2018

Vandaag vond de Harm Wiegman jeugdsportdag plaats voor kinderen met een lichamelijke beperking op de Mytylschool De Springplank in Emmen. René van der Weide, wethouder sport van de gemeente Emmen deed de openingshandeling. De Harm Wiegman jeugdsportdag was tevens de aftrap van het breedtesportprogramma van de UCI Para-Cycling Road World Cup. Deze wereldbekerwedstrijd voor atleten met een handicap is van 6 tot en met 8 juli in Emmen. 


Foto Ready to Sport 

Lees verder...
Kom naar het Beweegplein! 18-5-2018
Met paralympisch kampioenen aan de start, kans op veel Nederlandse medailles én sportieve activiteiten op het Beweegplein voor jong en oud, wordt de UCI Para-Cycling Road World Cup 2018 een wielerfeest! 


Lees verder...
TeamNL klaar voor World Cup in Emmen 7-5-2018

7 keer goud voor Nederlands team

De Nederlandse para-cycling selectie kan met vertrouwen toeleven naar de Para-cycling World Cup in eigen land, van 6 tot en met 8 juli in Emmen. Tijdens de eerste World Cup van het seizoen in Oostende won Nederland 9 keer goud, 2 keer zilver en 2 keer brons. De medailleoogst leverde de selectie bovendien de eerste plaats op in het medailleklassement.Foto: Gert Bonestroo
Lees verder...
Voorbeschouwing Para-cycling World Cup 2-5-2018

Para-Cycling top verzamelt zich in Oostende

De beste para-cycling atleten ter wereld ontmoeten elkaar deze week in Oostende (België) voor de eerste Para-Cycling World Cup van het seizoen. Naast de wegraces op zaterdag 5 en zondag 6 mei staan er in de Belgische kuststad op donderdag 3 mei en vrijdag 4 mei tijdritten en team-relays op het programma voor de verschillende categorieën in het aangepast wielrennen.Foto: Gert Bonenstroo
Lees verder...
UCI inspecteert parcours para-cycling world cup 18-4-2018

“Emmen is er klaar voor”

De internationale wielerunie UCI heeft op 15 en 16 april een bezoek gebracht aan Emmen voor een inspectie van het parcours voor de World Cup. Ook werden de accomodaties van FC Emmen, Atletiekvereniging EAC de Sperwers en GSC Emmen bezocht. De drie verenigingen bieden tijdens het evenement onderdak aan sporters, officials en vrijwilligers.Foto: Gert Bonenstroo
Lees verder...
Schitterende winnaars bij Healthy Ageing Tour Para-cycling 9-4-2018

Eerste editie smaakt naar meer 

Een groot aantal Nederlandse en Belgische Para-cycling toppers nam afgelopen week (4-6 april) deel aan de Healthy Ageing Tour 2018. Het was voor het eerst dat Para-cycling onderdeel uitmaakte van de internationale wielerwedstrijd in Noord-Nederland, die sinds 2011 wordt georganiseerd voor elite-vrouwen en junior-vrouwen. Naast een fantastische koers leverde de wedstrijd ook een schitterend podium op.Foto: Healthy Ageing Tour
Lees verder...
Voorbeschouwing Healthy Ageing Tour Para-cycling 3-4-2018

Strijd der elementen in Groningen en Friesland 

In Groningen en Friesland vindt deze week (4-8 april) de Healthy Ageing Tour plaats. Naast de elite-vrouwen en junior-vrouwen is er met Para-cycling dit jaar voor het eerst nog een derde categorie aan het programma van de etappekoers toegevoegd. De wedstrijd is naast de Para-cycling World Cup, in juli dit jaar in Emmen, de tweede Nederlandse wedstrijd op de internationale kalender van wielerbond UCI.


Lees verder...
Nederland tweede in medailleklassement WK Baan 26-3-2018

Geweldige generale voor WK’s in eigen land 

Nederland keert met maar liefst 11 medailles terug van de WK Para-cycling Track in Rio de Janeiro. Het team van bondscoach Eelke van der Wal won vijf keer goud, twee keer zilver en vier keer brons. Alleen Groot-Brittannië presteerde met 18 medailles nog beter dan Nederland. De prestaties in Brazilië beloven veel voor de WK’s Para-Cycling die volgend jaar in Nederland plaatsvinden.


Foto: KNWU
Lees verder...
Voorbeschouwing WK Para-cycling in Rio 21-3-2018

Kans op eerherstel en nieuwe successen


De top van de Para-cycling wereld keert deze week (22-03 t/m 25-03) terug op de wielerbaan van Rio de Janeiro voor de 2018 UCI Para-cycling Track World Championships. Twee jaar na de Paralympische Spelen in de Braziliaanse metropool krijgen de beste para-cycling atleten ter wereld de kans op eerherstel en nieuwe successen.


Lees verder...
Wat is Para-Cycling precies? 16-3-2018

Wereldtop opnieuw naar Emmen


Afgelopen zomer werd er in Emmen voor het eerst de wereldbeker wielrennen voor atleten met een handicap, ook wel para-cycling genoemd, georganiseerd. Deze wereldbeker was het eerste deel van de Para-Cycling trilogie, want ook van vrijdag 6 t/m zondag 8 juli 2018 wordt de UCI Para-Cycling Road World Cup verreden in Emmen. In 2019 vindt het hoogtepunt plaats, want dan is Emmen de trotse gastheer van de para-cycling wereldkampioenschappen. Deze wereldkampioenschappen vinden plaats in een pre-paralympisch jaar waarbij het evenement geldt als belangrijkste kwalificatiemogelijkheid voor de Paralympische Spelen in Tokio in 2020.Dit artikel is eerder gepubliceerd in de speciale bijlage van Dagblad van het Noorden: Drenthe UCI Bike Region
Lees verder...
"De betrokkenheid in Drenthe is echt fantastisch om mee te maken" 16-3-2018

Interview met Eric Kersten


Emmen heeft een prominente plek op de wedstrijdkalender van het para-cycling, de verzamelnaam van wielerdisciplines voor renners met een lichamelijke handicap. De gemeente was in 2017 het decor van de UCI Para-Cycling Road World Cup, een wereldbekerwedstrijd waaraan ruim 300 wielrenners uit 31 landen deelnamen. Dit jaar volgt van 6 tot en met 8 juli een tweede editie op Drentse bodem en als klap op de vuurpijl vinden de wereldkampioenschappen in 2019 eveneens in Emmen plaats.Door Ger Bahensen. 

Dit artikel is eerder gepubliceerd in de speciale bijlage van Dagblad van het Noorden: Drenthe UCI Bike Region 

Lees verder...
UCI Para-Cycling World Cup in Emmen van 6-8 juli 2018 20-12-2017Van vrijdag 6 juli tot en met zondag 8 juli 2018 wordt in Emmen de wereldbeker wielrennen voor atleten met een handicap, ook wel para-cycling genoemd, georganiseerd. Vorig jaar werd deze wereldbekerwedstrijd voor het eerst georganiseerd in Emmen. Deze wereldbekerwedstrijden zijn een opmaat voor de wereldkampioenschappen para-cycling die in 2019 in Emmen plaatsvinden. Deze wereldkampioenschappen vinden plaats in een pre-paralympisch jaar waarbij het evenement geldt als belangrijkste kwalificatiemogelijkheid voor de Paralympische Spelen in Tokio in 2020.

Lees verder...
Ziggo Sport zendt highlight show Para-Cycling Road World Cup in Emmen uit 4-7-2017


Na afloop van de UCI Para-Cycling Road World Cup, van 30 juni – 2 juli 2017 in Emmen, zendt Ziggo Sport op dinsdag 4 juli om 23:00 uur een highlight show uit met de hoogtepunten van de races en een blik achter de schermen met presentator Teun Mulder. Als geen ander kent Mulder, voormalig baanwielrenner én Paralympisch kampioen, de para-cyclingwereld dankzij een tweede carrière als tandempiloot. Aan de start in Emmen stonden meer dan 300 internationale wielrenners in de disciplines cycling, handbike, tricycle en tandem.
Lees verder...
Nederlands team succesvol tijdens de eerste Para-Cycling World Cup in Emmen 2-7-2017
Afgelopen weekend vond in Emmen de eerste UCI Para-Cycling Road World Cup plaats. De Nederlanders Daniel Gebru, Tim de Vries en Jetze Plat waren de grote winnaars dit weekend. In de tijdrit pakten Gebru (cycling klasse C5) en de handbikers Plat (klasse H4) en De Vries (klasse H5) de overwinningen in de tijdrit én bij de individuele wegwedstrijd. Ook de internationale wereldtop, met veel Paralympisch kampioenen, maakten hun favorietenrol waar. De wereldbekerwedstrijd in Emmen was de derde en laatste van het seizoen. Het para-cyclingseizoen wordt afgesloten in Zuid-Afrika, waar eind augustus de wereldkampioenschappen plaatsvinden.

Lees verder...
Handbikers zorgen voor nieuw succes bij WB Emmen 1-7-2017


Een dag na de dubbele gouden race van handbikers Tim de Vries en Jetze Plat op de tijdrit was er opnieuw succes voor de Nederlandse ploeg in deze discipline tijdens de wegwedstrijden. Plat veroverde aan het begin van de middag zijn tweede gouden medaille in de categorie Men H4  en even later eiste ook Tim de Vries zijn tweede zege op bij de Men H5.


Door Cyclingonline.nl
Lees verder...
UCI Para-Cycling Road World Cup in Emmen gestart 30-6-2017


Vanochtend is de eerste UCI Para-Cycling Road World Cup in Emmen gestart. Het programma, met ruim 300 wielrenners uit 31 landen, is verdeeld over drie dagen. Alle deelnemers in verschillende disciplines (tricycle, cycling, handbike en tandem) rijden op de openingsdag een individuele tijdrit, de afstand is afhankelijk van de discipline. Op zaterdag en zondag staan de individuele wegwedstrijden en de ploegenachtervolging op het programma. 
Lees verder...
Succesvolle openingsdag WB Paracycling Emmen 30-6-2017


De eerste dag van de wereldbeker Paracycling in Emmen was voor de Nederlandse equipe van bondscoaches Eelke van der Wal en Loes Gunnewijk direct succesvol. Zo wonnen handbikers Tim de Vries en Jetze Plat goud op de tijdrit. Ook Daniel Gebru en Vincent ter Schure kregen het goud omgehangen.

Dit bericht is gepubliceerd door: www.cyclingonline.nl
Lees verder...
‘Als ík tegen een boom rij, heeft híj ook pech’ 28-6-2017Nee, zelf zijn ze niet gehandicapt. Maar ze doen wél mee. Komend weekeinde staat in Emmen de World Cup Para-Cycling op de kalender. Oudgediende Cor van Leeuwen uit Borger en relatieve nieuwkomer Michelle Stummel uit Echten fietsen op de tandem, met hun visueel beperkte teamgenoten.

Door: Marieke Kwak
Foto:Jaspar Moulijn
(Dit artikel is gepubliceerd door Dagblad van het Noorden: http://www.dvhn.nl/drenthe/%E2%80%98Als-%C3%ADk-tegen-een-boom-rij-heeft-h%C3%ADj-ook-pech%E2%80%99-22317577.html)
Lees verder...
President European Handcycling Foundation nauw betrokken bij organisatie World Cup 21-6-2017

Seine Snippe is de president van de European Handcycling Foundation (EHF) en is nauw betrokken bij de organisatie van internationale handbike wedstrijden. Sinds 2001 houdt Snippe zich intensief bezig met handbiken en is al jaren lid van de Gehandicapten Sport Club Emmen. Ook voor de UCI Para-Cycling Road World Cup van 30 juni t/m 2 juli in Emmen is de voormalig Nederlands kampioen handbiken actief in een projectgroep van vrijwilligers uit de regio om dit evenement mogelijk te maken. 

Lees verder...
Local hero Jennette Jansen is klaar voor de World Cup 19-6-2017


Voor handbikester Jennette Janssen is de locatie van de eerste UCI Para-Cycling Road World Cup eind juni een hele bijzondere. De start- en finishlocatie ligt naast de Gehandicapten Sport Club Emmen, de club waar Janssen lid van is. Zij vindt het “heel bijzonder” des te meer omdat de GSC Emmen nauw betrokken bij de organisatie van de World Cup. De Westhaarse kijkt uit naar de World Cup in haar omgeving, omdat het de mogelijkheid biedt om familie en vrienden uit te nodigen voor haar wedstrijden. 

Lees verder...
Para-cycling bondscoach Eelke Van der Wal verwacht een succesvol weekend in Emmen 9-6-2017


Van vrijdag 30 juni t/m zondag 2 juli wordt de UCI Para-Cycling Road World Cup in Emmen georganiseerd. Deze wereldbekerwedstrijd is één van de drie wereldbekerwedstrijden waar kwalificatiepunten te verdienen zijn voor de WK in Pietermaritzburg (Zuid-Afrika). Para-cycling bondscoach Eelke van der Wal blikt vooruit en verwacht een mooi en succesvol weekend voor zijn team.  

Lees verder...
Schrijf je in voor een wielerclinic met Kjeld Nuis 1-6-2017
De UCI Para-Cycling World Cup betekent een weekend vol topsport in Emmen, maar er is ook gedacht aan leuke sportieve activiteiten voor bezoekers en de inwoners van Emmen. Lees verder...

Partners

Partners

Parcours

Parcours

De provincie Drenthe is niet alleen dé fietsprovincie van Nederland, maar werd in 2017 door de UCI ook bekroond als eerste regio met de UCI Bike Region Label. Een prachtige omgeving dus om de UCI Para-cycling Road World Cup te organiseren.  

Afhankelijk van het onderdeel krijgen de deelnemers rondjes van 2,2 km (Team Relay), 7,1km (Wegwedstrijd) of 8,6km (Tijdrit) voor hun kiezen.

Het parcours is gratis toegankelijk voor publiek. Het belooft het een mooi spektakel te worden. Kom langs!