Start sectie 1

 organised by

Nieuws

Local hero Jennette Jansen is klaar voor de World Cup

maandag 19 juni 2017

Thuiswedstrijd voor Drense parasporter

Voor handbikester Jennette Janssen is de locatie van de eerste UCI Para-Cycling Road World Cup eind juni een hele bijzondere. De start- en finishlocatie ligt naast de Gehandicapten Sport Club Emmen, de club waar Janssen lid van is. Zij vindt het “heel bijzonder” des te meer omdat de GSC Emmen nauw betrokken is bij de organisatie van de World Cup. De Westhaarse kijkt uit naar de World Cup in haar omgeving, omdat het de mogelijkheid biedt om familie en vrienden uit te nodigen voor haar wedstrijden.& Jansen is al heel wat jaren actief in de parasport. Tijdens de Paralympische Spelen van 1988 en 1992 won Jansen medailles in het onderdeel atletiek en in 1996 vertegenwoordigde ze Nederland als rolstoelbasketbalster.  Er volgenden nog twee deelnames op de Paralympisch Spelen, maar daarna wilde Jansen even niet voortdurend met sporten bezig zijn om in 2016 toch weer deel te nemen in Rio als handbiker. Voor Jansen was het handbiken een mooie overstap na het rolstoekbasketbal: “Het handbiken is een sport waarbij vooral snelheid en ook het individuele karakter, mij heeft aangetrokken. De overstap naar de individuele sport was daarom weer een mooie uitdaging.”

Aangezien Jansen dichtbij Emmen woont, kan zij zich in aanloop naar de World Cup optimaal voorbereiden. Sinds april dit jaar kan ze zich fulltime op haar sport concentreren, voorheen werd het handbiken nog gecombineerd met een baan. De afgelopen jaren heeft Jansen de sport dan ook zien veranderen: “handbiken is een veel professionelere sport geworden, mede ook doordat er nu veel KNWU wedstrijden worden gecombineerd met reguliere wedstrijden. Hierdoor komt het para-cycling ook meer in de bekendheid en krijgt het ook meer en meer de erkenning van een professionele sport.”
Jansen kijkt tijdens de World Cup vooral uit naar de wegwedstrijd, vorig jaar werd zij op dit parcours eerste tijdens de Dutch European Handbike Competition en hoopt deze prestatie in haar thuiswedstrijd te evenaren. 

De bezoekers van de World Cup kunnen op 1 en 2 juli plaatsnemen in een handbike en proberen om in de buurt te komen van het record van Jennette Jansen. 

Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn