Start sectie 1

 organised by

Nieuws

Nederlands team succesvol tijdens de eerste Para-Cycling World Cup in Emmen

zondag 2 juli 2017

Toppers maken favorietenrol waar

De Nederlanders Daniel Gebru, Tim de Vries en Jetze Plat waren de grote winnaars tijdens de World Cup Para-cycling in Emmen. In zowel de tijdrit als de wegrace pakten Gebru (cycling klasse C5) en de handbikers Plat (klasse H4) en De Vries (klasse H5) de overwinningen. Ook de internationale wereldtop, met veel Paralympisch kampioenen, maakten hun favorietenrol waar. De wereldbekerwedstrijd in Emmen was de derde en laatste van het seizoen. Het para-cyclingseizoen wordt afgesloten in Zuid-Afrika, waar eind augustus de wereldkampioenschappen plaatsvinden. 
De Vries vond het fantastisch om twee keer goud te pakken in eigen land: “Het is geweldig om hier te winnen, zeker omdat de World Cup hier volgend jaar weer gehouden wordt en dan ook nog de wereldkampioenschappen in 2019. Dat geeft extra motivatie om de komende jaren hard te blijven trainen”.

Voor Plat was het afwachten hoe zijn lichaam zou reageren op zijn drukke wedstrijdschema: "Dit is de perfecte afloop van deze wereldbeker voor mij, beter kon immers niet met twee gouden medailles. Ik wilde hier in eigen land graag goed presteren. Over twee jaar ook nog eens het WK, dat wordt een belangrijk doel, ook met het oog op de kwalificatie van de Paralympics van 2020." Na afloop werd hij ook gehuldigd als wereldbekerwinnaar.

Paralympisch kampioen Alyda Norbruis (C4) werd twee keer tweede in de tijdrit en wegwedstrijd, waar ze flink van baalde: “Als je in eigen land rijdt, dan wil je gewoon als nummer één op dat podium staan”. In de klasse H5 won Jennette Jansen zilver en Laura de Vaan brons, maar boekte met deze derde plaats wel de overwinning in het algemeen klassement. Vincent ter Schure won met piloot Timo Fransen goud op de tandem in de tijdrit en Tristan Bangma, met piloot Patrick Bos, werd tweede. Bij de wegwedstrijd vielen de Nederlanders buiten het podium en moesten de overwinning laten aan de Poolse tandem Adam Brzozowski en Tomasz Bala.

Bondscoach van het Nederlandse team, Eelke van der Wal, was zeer content na drie dagen topsport in Emmen. "Het is knap dat we ons hier vanaf de eerste dag in de strijd konden mengen voor winst in het ploegenklassement. De Verenigde Staten zijn in deze tak van sport redelijk dominant en we konden toch gelijke tred houden. Zij waren met hun sterkste sporters afgereisd, daar konden wij zowel kwalitatief als kwantitatief veel tegenover zetten. Het was goed om te zien dat we in alle disciplines goed mee konden doen" aldus de coach, die Nederlandse sporters in alle verschillende paracylcing-disciplines zag excelleren. "Deze wereldbeker bood bovendien een mooie kans om meer sporters een kans te geven om zich te meten met de internationale top. Zodat zij met relatief weinig kosten konden zien waar ze stonden in het mondiale veld. Voor hen en voor onze toppers was het zeker een stimulans dat we hier voor eigen publiek konden rijden. Het is mooi dat de gemeente Emmen en deze organisatie ons de kans bieden deze tak van de wielersport te promoten. En dat we over twee jaar een WK hebben in deze gemeente. Als we dit weekend zelfs maar één sporter met een beperking hebben gestimuleerd om kennis te maken met deze discipline, dan is het al winst."

Ook kwam er flink wat jeugd in actie op de laatste dag van de wereldbekerwedstrijd. Tijdens een wielerclinic met schaatsheld Kjeld Nuis op de wielerbaan van W.S.V. Emmen fietsten meer dan 50 kinderen in de leeftijd van 4 t/m 13 jaar fanatiek mee. De 13-jarige Amber kwam zelfs speciaal uit Egmond aan den Hoef (Noord-Holland) naar Emmen om met haar held te fietsen en op de foto te mogen. Voor veel kinderen was het toch even spannend om oog in oog te staan met een wereldkampioen, maar daar was niks meer van te merken toen er handtekeningen gevraagd werden. De handtekening van Nuis is op wielershirts, schoenen, helmen en posters terug te vinden van de deelnemers.

Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn