Start sectie 1

 organised by

Nieuws

Emmense Luna Jonkers maakt World Cup debuut in eigen stad

vrijdag 15 juni 2018

“Bijzonder hoe iedereen met zijn beperking omgaat”

Iets meer dan een jaar geleden stond de wereld van Luna Jonkers (18) en haar familie even stil. Bij de districtskampioenschappen tijdrijden botste ze op een tegemoetkomende rijder en kwam ze hard ten val. Het sporttalent uit Emmen dat behalve hard kan fietsen nog veel harder kan schaatsen, revalideerde echter razendsnel en stapt tijdens de World Cup Para-cycling in Emmen ‘gewoon weer’ op de fiets.  


Foto Anniek Zwiers 

Verlamming

Vorig jaar tijdens de eerste Para-cyling World Cup in Emmen maakte Luna Jonkers het evenement nog als toeschouwer mee. De aanwezigheid van Luna als supporter was al een klein wonder op zich, dat ze volgende maand zelf meedoet is bijna een mirakel. “Vorig jaar was de wereldbeker een paar weken na mijn ongeluk”, blikt Luna terug op de heftige periode die achter haar ligt. “Ik heb twee zware operaties gehad. Door de val zijn twee zenuwen van mijn ruggenmerg gescheurd, waardoor mijn linker arm en schouder gedeeltelijk verlamd zijn geraakt. Tijdens de operaties is geprobeerd dit zo goed mogelijk te herstellen. Ik maak nog steeds stappen vooruit, maar het zal nooit meer worden zoals het was.”

Van supporter naar deelnemer

Als supporter zag ze op de Meerdijk verschillende Nederlanders successen vieren, al was ze vooral onder de indruk van de positiviteit bij alle deelnemers. “Ik vond het heel bijzonder. Sommige mensen hadden geen armen of benen meer, maar iedereen was zo positief en ging zo handig om met de beperking die ze hadden. Ik kan iedereen aanraden om eens te gaan kijken.” Zelf stapte Luna ook al snel weer op de fiets. Vooral om in vorm te komen voor het schaatsen, waarin ze op de lange afstanden nog steeds bij de beste junioren van Nederland behoort, maar ook omdat ze fietsen erg leuk vindt. “Ik vond het niet eng ofzo. Ik heb er eigenlijk niet echt over nagedacht, al zeiden anderen wel dat het super snel was. Ik wilde gewoon graag weer sporten.”

C5 categorie

Door de verlamming aan haar arm mag ze mee doen in het Para-cycling. In Emmen komt ze uit in zowel de tijdrit als de wegrace. Ze is ingedeeld in de categorie C5. Luna: “Ze noemen dat de zwaarste categorie, maar eigenlijk is het de groep met de lichtste beperking. In welke groep je terechtkomt, C1 tot en met C5, wordt bepaald door een sportarts. De beperkingen in mijn categorie zijn heel verschillend. Ikzelf heb mijn arm die verlamd is, anderen hebben een beperking aan een been of nog iets anders. Maar eigenlijk weet ik het niet zo goed, het is tenslotte mijn eerste keer.”

Thuisvoordeel

Eigenlijk kon ze al eerder haar debuut maken bij het Para-cycling, maar school kreeg voorrang van Luna. “Ik had eerst in een Europa Cup of een andere wedstrijd kunnen starten. Om een beetje te wennen aan het Para-cycling. Maar dat kwam toen niet goed uit vanwege examens. Nu maak ik mijn debuut in Emmen. Dat is natuurlijk super leuk en erg handig omdat ik zelf in Emmen woon. Mijn familie komt in ieder geval zeker kijken. Met vrienden heb ik het er nog niet echt over gehad, maar als ik het vertel denk ik dat ze ook wel zullen komen.” Veel voordeel van het thuisvoordeel denkt Luna niet te hebben. “Een groot deel van het parcours gaat over de rondweg, daar mag je normaal niet op fietsen. Maar ik train wel regelmatig op de wielerbaan en fietsen op de rondweg is ook wel heel speciaal. Ik kijk er erg naar uit.”
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn