Start sectie 1

 organised by

Nieuws

Para-cycling bondscoach geniet nog steeds van zijn werk

donderdag 5 juli 2018

Eelke van der Wal: “De paralympische sport ontwikkelt zich enorm”

Eelke van der Wal (37) is al bijna tien jaar lang bondscoach van de Nederlandse para-cycling selectie. In 2019 viert de voormalig wielerprof uit het Friese Holwerd zijn jubileum. Uitgerekend in het jaar dat er twee WK’s in Nederland worden georganiseerd – in maart de WK op de baan in Apeldoorn en in september de WK op de weg in Emmen. “Het doel is om een duurzame paralympische wielercultuur te ontwikkelen.”Foto: Gert Bonenstroo

Sinds de aanstelling van Eelke van der Wal als bondscoach in 2009 lijkt het aantal medailles tijdens grote evenementen alleen maar te groeien. Op de laatste Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 werden onder zijn leiding maar liefst 16 medailles veroverd (5x goud, 5x zilver en 6x brons), tijdens de wereldkampioenschappen een jaar later stopte het totaal pas op 17 (6x goud, 6x zilver en 5x brons). De oud-prof van onder meer BankGiroLoterij en Shimano-Memory Corp – een van de voorlopers van het huidige Team Sunweb – had elders in de wielerwereld aan de slag kunnen gaan, maar koos er toch voor om tot en met de Paralympische Spelen van Tokio in 2020 bij de KNWU te blijven. “Na de spelen van Rio in 2016 waren er verschillende andere opties, maar ik heb toch besloten om er nog een cyclus aan vast te plakken. De paralympische sport ontwikkelt zich enorm en ik zie nog steeds heel veel uitdagingen, maar het allerbelangrijkste vind ik dat ik plezier in mijn werk heb.”


Breed takenpakket

Als bondscoach van de para-cycling selectie beschikt Van der Wal over een breed takenpakket. Als hij niet bij wedstrijden of trainingen aanwezig is, besteedt de Fries veel tijd achter zijn computer aan het ontwikkelen van beleid en trainingsschema’s. “Uiteraard probeer ik de trainingen en wedstrijden zo te plannen dat de renners op de juiste momenten op hun top zijn, dus bij wereldbekers, WK’s en uiteraard de Paralympische Spelen. Maar ik probeer ook waar mogelijk rekening te houden met de persoon en zijn of haar omgeving door bijvoorbeeld te letten op feestdagen en vakanties. De sporters moeten er veel voor doen en laten, maar ze moeten het ook mentaal kunnen volhouden.” Bovendien moet de bondscoach zijn aandacht verdelen over zowel de weg (april tot en met september) als de baan (oktober tot en met maart) en de verschillende categorieën waarin de atleten worden ingedeeld op basis van hun beperking. “Het zorgt er voor dat je altijd flexibel moet zijn. We kunnen tijdens trainingskampen bijvoorbeeld moeilijk met iedereen tegelijkertijd gaan trainen omdat de tandems nou eenmaal veel harder kunnen rijden dan de atleten in een handbike. Dat geeft een extra dimensie aan mijn rol, waarbij differentiatie essentieel is.” 

“Alles aan hen is topsport”

Verder zijn de verschillen tussen de Nederlandse toppers in het para-cycling en wielrenners zonder beperking volgens Van der Wal minder groot dan veel mensen denken. “Ik geloof er echt in dat Tristan Bangma ook een olympische topper had kunnen worden als hij geen visuele beperking had gehad, hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor handbiker Jetze Plat. Alles aan hen is topsport. Wat dat betreft maakt het niet zoveel uit of je bondscoach in het para-cycling bent of werkt voor een ploeg in de Pro-tour.” Hij hoopt dan ook dat para-cycling de komende jaren meer bekendheid krijgt bij het grote publiek en er nog meer mensen met een beperking op de fiets zullen stappen. “Het doel is om een duurzame paralympische wielercultuur te ontwikkelen. Jonge mensen met een beperking aan het bewegen brengen. Laten zien dat ze een droom kunnen hebben. Dat we volgend jaar twee wereldkampioenschappen in eigen land hebben en komende maand opnieuw een world cup in Emmen plaatsvindt, helpt daar natuurlijk enorm aan mee. Wat dat betreft bevinden we ons in Nederland echt in een bevoorrechte positie.”

Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn